Pápa

A Bakony hegységben a Kisalföld találkozásánál, a Tapolca-patak völgyében található Pápa. Történészek szerint a város egy személyről, mégpedig Popo bajor lovagról kaphatta a nevét, aki az államalapítás korában a mai város helyén kialakult udvarház elöljárója lehetett. Feltételezések szerint Gizella királyné kíséretével érkezett, de van olyan nézet is, miszerint a honfoglalás előtt a Frank Őrgrófsággal együtt már itt élt. Korábbi feljegyzésekben a várost több helyen is Poppo vagy Poppa néven említik, ami egyértelműen német-bajor eredetre hagy következtetni.

A város fejlődésében a Tapolca patak egykor nagy jelentőséggel bírt. Az itt megépült tucatnyi malmot hajtotta és működtette. A XX. század végén azonban a bauxittermelés miatt a patak elapadt, igaz ez később visszaállt, de a malmok jellege mára már inkább csak látványosságként lelhetőek fel a városban.

Pápa templom tornyai

A 18. század közepétől kibővül a város szerepe a térségben. Azóta is működő iskolák jönnek létre, amik a 19. századra nagy hírnévre tesznek szert. A városban tanult többek között Petőfi Sándor és Jókai Mór is.

Pápán és a környékén jelentős az állattenyésztés és a takarmánytermesztés. Egy 2012-es felmérés alapján a Pápai Hús Kft a Top 100 legeredményesebb magyar cégek listájára is felkerült, de ezek mellett a Pápa- Ser Sertéstenyésztő és Hizlaló Kft és az Agropoduckt Kft is szerepel ezen a listán. Ezen cégek mindegyike a mezőgazdasági szektorban tevékenykedik.

Pápa Eszterházy kastély fő tér

A legnagyobb munkáltatók között pedig több külföldi cég is található, akik elsősorban összeszerelő üzemet működtetnek a városban. Ilyen a Boeing Hungary Kft, aki repülőgép alkatrészeket készítenek és szerelnek össze, és a Haas&Sohn Kft, aki fűtőkészülékek gyártásával foglalkozik. De kiemelt munkaadóként van jelen a Bakony volán, ami jelenleg már a Volán Zrt-hez tartozik, valamint a Bakonyerdő és Faipar Zrt.

Pápán az utóbbi években több látványberuházás is megvalósult. Többek között a Fő tér 2011 és 2013 között, a város egyik szimbóluma az Esterházy kastély főépülete, ami 2015-ben kapta meg legújabb pompáját, majd ezt követte 4 évvel később a kovácsoltvas kapujának az átadása, ezzel egy pápai jelkép született teljesen újjá.

A város viszonylag újnak mondható, már ami az épületeit illeti. A 2001-es népszámlálás adatai szerint a város több, mint 12 ezer lakásából csupán 1909 darab épült 1919 előtt. Ennél régebbi épülete a Korvin-ház, ami a 15. században került megépítésre. A belváros utcáin sétálva rendezett és felújított lakásokat és házakat láthatunk, amik a 19-20. század elején épültek. Pápa Fő terét Közép-Európa egyik legszebb barokk tereként tartják számon. Az utóbbi években, ahogy sok más városhoz hasonlóan itt is elterjedtek a bevásárlóudvarok. Több műemlék jellegű épületet alakítottak át ilyen boltokká. Ezek közül is a leghíresebb a Griff vagy a Kossuth udvar.

Pápa egy igazán színes és látnivalókban gazdag település, mindemellett pedig fürdőváros is. A várkert fürdő 2020-as felújítását követően kibővült szolgáltatásokkal és nagyobb élmény lehetőséggel várja az idelátogatókat. Wellness és fürdő részleg, szaunák, és uszoda is található itt.

Pápa Eszterházy kastély

Pápa sok érdekességet tartogat magában. A PapaAllas.hu összegyűjti a város állásait, és prezentálja azt a helyi álláskeresőknek. Találhatunk itt többek között a gyártóüzemek lehetőségeitől kezdve a vendéglátáson túl egészen a mérnöki munkákig. A kereső menüpont segítséégével szűrni tudunk az állások között és a számunkra alkalmasat megtalálni. Jelentkezés előtt olvashatunk karrier tippekről, az önéletrajz helyes kitöltéséről és formájáról. Az oldal tehát segít megtalálni számunkra a legmegfelelőbb munkalehetőséget.

Cég részről a hirdetés feladás egyszerű és gyors. Regisztrációt követően képesek vagyunk városi, megyei vagy országos álláslehetőséget közzétenni.

Képek forrása: https://hu.m.wikipedia.org/wiki